4:09 PM
Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою

Кожного року 3 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Цей день започатковано з метою виховання покращення культури спілкування та задля зменшення використання лихослів’я.

Сьогодні нецензурна лексика - швидше норма, ніж виняток. Лихослів`я - зброя невпевнених у собі людей. Грубість і лайку сьогодні ви можете почути звідусіль. Одні стверджують, що це згубна звичка, яка погано впливає на оточуючий світ, інші - кажуть, що це корисно.

Коли ж ми використовуємо нецензурну лексику, та чому? У побуті ми всі висловлюємося з різним ступенем «красномовства». Лайливі слова виражають емоції або агресивне ставлення людини до чогось чи когось. Лихослів’я існує з давніх-давен у багатьох народів. Словесна агресія - це, по суті, замінник фізичної агресії. Тому кажуть, що перша людина, яка метнула лайливе слово замість каменя, була творцем цивілізації.

Лайка стає розрядкою для підлітків - символічним замінником тих дій, які вони ще не здатні виконати в природний спосіб. Лихослів’я у дорослих - це звичка, що залишилася з молодості, агресивна вдача, невміння тримати себе в руках або мовний вплив оточення. Мовознавці зазначають, що повністю викоренити лихослів’я з мови неможливо, проте відучити від лайки конкретну людину є цілком можливим. Деякі вчені переконують, що ненормативна лексика завдає шкоди не лише тим, хто вживає подібні гострі слова, а й тим, хто все це чує. Тому давайте спілкуватися позитивно, не використовуючи “лихих” слів!

Переглядів: 104 | Додав: школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar